|
Soppan blir bäst om du gör en stor sats och
lagar till det mesta i förväg - alltså en perfekt
bjudrätt. Såsen gör du dagen före så den får
dra åt sig de goda kryddorna. Du rensar fisken och kokar buljongen samma
dag och i sista stund lägger du i fisk och skaldjur. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tillredning |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
1. |
Börja med såsen, vispa äggulorna i en
skål tillsammans med vinäger och salt. Häll ner oljan i en fin
stråle. Använd helst elvisp. Ta det försiktigt i början
med oljan tills majonäsen tjocknar. Sedan kan du vara mer generös med
oljan. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. |
När majonäsen är tjock smaksätter du
med de olika kryddorna och cream fraice. Det gäller att smaka sig fram.
Låt sedan såsen stå i kylen minst 12 timmar - då
får den sin fina, fylliga smak. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. |
Skär purjolöken i skivor. Skölj den. Skiva
potatisen, strimla morötter, riv selleri och pressa vitlöken.
Fräs alla grönsaker tillsammans i lite olja i en stor gryta.
Häll på fiskbuljongen. Koka ca 10 minuter tills potatisen är
nästan mjuk. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. |
Skär fiskfiléerna i bitar, låt dem
sjuda på svag värme i buljongen 5-10 minuter. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. |
Rensa räkorna och lägg i dem tillsammans med
musslorna. Använder du färska musslor, skrapa dem väl, låt
dem koka med i soppan några minuter tills de öppnar sig. Smaka av
soppan med lite vin. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|