Fläderblomssaft

20-30 klasar fläderblom
1,5 liter vatten
1,5 kg strösocker
30 g citronsyra
1-2 st citroner.
2 krm natriumbensoat.
1 Rensa blomklasarna från allt grönt. Lägg dem 15 min i lättsaltat vatten så att alla småkryp lämnar blommorna. Skölj dom under rinnande vatten.. Borsta och skölj citronerna och skär dem i tunna skivor. Varva sedan blommor och citroner i en bunke eller hink.
2 Koka upp vatten och socker. Ta av kastrullen från spisen och rör ner citronsyran. Häll den kokheta lagen över blommorna och citronskivorna. Rör om.
3 Täck över blandningen med ett lock eller en plastfilm. Låt stå svalt i ca 5 dygn. Rör om då och då.
4 Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av saften. Häll den i väl rengjorda flaskor. Förslut dem väl och förvara i kylskåp. Hållbarheten är begränsad så vill man ha saft kvar går det bra att frysa in den.