20-30 klasar fläderblom |
1,5 liter vatten |
1,5 kg strösocker |
30 g citronsyra |
1-2 st citroner. |
2 krm natriumbensoat. |
|
|
|
1 Rensa blomklasarna från allt grönt. Lägg dem 15
min i lättsaltat vatten så att alla småkryp lämnar
blommorna. Skölj dom under rinnande vatten.. Borsta och skölj
citronerna och skär dem i tunna skivor. Varva sedan blommor och citroner i
en bunke eller hink. |
2 Koka upp vatten och socker. Ta av kastrullen från spisen
och rör ner citronsyran. Häll den kokheta lagen över blommorna
och citronskivorna. Rör om. |
3 Täck över blandningen med ett lock eller en plastfilm.
Låt stå svalt i ca 5 dygn. Rör om då och då. |
4 Sila saften i en silställning. Tillsätt natriumbensoat
utrört i lite av saften. Häll den i väl rengjorda flaskor.
Förslut dem väl och förvara i kylskåp. Hållbarheten
är begränsad så vill man ha saft kvar går det bra att
frysa in den. |
|